Caz prezentat de către dr. CRISTIAN JUMUGA
medic ginecolog supraspecializat în histeroscopie și chirurgie histeroscopică avansată
Vă prezint cazul unei paciente în vârstă de 62 de ani, aflată în menopauză, care s-a prezentat pentru metroragii (sângerările pe cale vaginală la femeia aflată în menopauză reprezintă întotdeauna un simptom foarte alarmant, care anunță frecvent prezența unor boli grave, precum cancerul de col uterin sau cancerul endometrial - de corp uterin).
Am evaluat complet pacienta din punct de vedere ginecologic – consult ginecologic, examen Papanicolau, examen secreție vaginală și ecografie transvaginală.
La ecografia endovaginală am constatat o modificare flagrantă a endometrului: mucoasa uterină era îngroșată mult peste normal și măsura 48 mm! (în mod normal, în menopauză grosimea endometrului nu trebuie să depășească 4 mm); în plus, erau prezente spoturi vasculare la examinarea Doppler (în condițiile în care, în mod normal, nu vizualizăm vase de sânge în cavitatea uterină).

În condițiile unei paciente aflate în menopauză, cu factori de risc tipici pentru cancerul uterin – pacienta cu obezitate, hipertensivă, diabetică, care s-a prezentat pentru sângerări pe cale vaginală și la care am constatat ecografic o hiperplazie majoră a endometrului (căptușeala internă a cavității uterine mult îngroșată) – am suspectat, în primul rând, prezența unui cancer uterin (de endometru).
Pentru diagnosticul precis, am recomandat efectuarea unei histeroscopii – manevră endoscopică de evaluare a cavității uterine.
Am efectuat intervenția cu spitalizare de zi, sub anestezie generală de scurtă durată.
În timpul intervenției am constatat că toată cavitatea uterină era ocupată de multiple formațiuni polipoide voluminoase, cu dimensiuni globale de aproximativ 5/5/4 cm, fără aspectul tipic sugestiv pentru malignitate.
În aceste condiții, am rezecat histeroscopic toate formațiunile polipoide intracavitare și am restabilit normalitatea cavității uterine.
Cum a decurs intervenția puteți vizualiza în videoclipul alăturat:
La doar 2 ore post-histeroscopie, pacienta s-a externat, fără acuze și fără restricții.
La o lună de la intervenție, pacienta a revenit la control fără niciun fel de acuze, fără sângerări pe cale vaginală și cu rezultatul de la anatomie patologică (care a confirmat prezența unor polipi necanceroși).
La ecografia transvaginală, diferența față de examinarea precedentă era flagrantă: endometru atrofic, tipic pentru menopauză.

Din fericire, deși pacienta avea toate criteriile de suspiciune pentru cancer uterin, s-a dovedit că suferea de o patologie benignă, neglijată, care evoluase foarte mult.
Histeroscopia a avut un rol deosebit de important atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament.
Pacienta s-a reîntors la viața normală în urma unei „simple” endoscopii, cu recomandarea de evaluare ginecologică de rutină.