Ce investigații sunt indicate la o femeie cu testare HPV pozitivă?
November 22, 2023Cum prevenim efectele nefavorabile ale infecției HPV?
November 22, 2023Idealul pentru vaccinarea anti HPV este grupa de vârstă 11-14 ani. Pentru că la aceste persoane foarte tinere, vaccinul este foarte imunogen, adică creează anticorpi și 2. la această vârstă, de regulă, se presupune că nu a existat un debut al vieții sexuale și atunci persoana respectivă, copilul respectiv, până la urmă, la 11-14 ani, vorbim despre copii, la momentul la care vor debuta sexual, vor avea o imunitate bună pregătită pentru a da piept cu virusul.
Însă atenție, vaccinarea împotriva HPV nu este limitată strict la intervalul 11-14 ani. Se poate efectua și ulterior. În urmă cu câțiva ani se spunea că perioada sau vârsta maximă până la care se indică și se poate efectua vaccinului la vârsta de 26 de ani, la ora actuală, a fost extinsă până la vârsta de 45 de ani. Însă cu cât faci vaccinul mai târziu, el este mai puțin imunogen, mai puțin eficient și
2 - Probabil că multe dintre persoanele care să spunem se vaccinează la vârsta de 40 de ani fără să știe, poate că s-au infectat deja cu multe dintre tulpinile de HPV pe care vaccinul le conține, și atunci probabil că fac acel vaccin aproape degeaba, dar reiau, începând chiar cu 9 ani, se poate face, deși indicația standard este 11-14 ani, vaccinarea se poate face începând cu vârsta de 9 ani până la vârsta de 45 de ani, ideal la o persoană cât mai tânără înainte de debutul vieții sexuale. Să știți că mă întreabă și astăzi am fost vreo 2 paciente, domnul doctor, am o fiică, are 12 ani, ce ziceți: să facă sau să nu facă HPV… cumva că aș avea niște informații ascunse decât cele oficiale…
Sigur, e bine să facă întotdeauna le spun, DA, să facă vaccinul împotriva HPV.
Vorbesc acum strict din practica mea:
la atâtea paciente la care am recomandat vaccinarea pentru HPV, nu am văzut o singură pacientă care să raporteze o reacție adversă. Sigur, ca orice vaccin poate să aibă reacții adverse locale, banale, tranzitorii, dar o reacție adversă adevărată, ca să spun așa, severă, nu am văzut nici la pacientele mele, dar nici la colegii mei, ginecologi care, de asemenea recomandă vaccinarea. Din punctul meu de vedere, vaccinul pentru HPV trebuie efectuat obligatoriu și nu pot să spun că este lipsit complet de reacții adverse, dar a pune în balanță beneficiile cu așa zisele reacții adverse care sunt extrem extrem, extrem de rare, cred că nici nu are rost să discutăm.
Deci recomandarea este vaccinare împotriva HPV.